Vrijblijvend gesprek

Systemisch Werken vanuit de ziel

Systemisch Werken vanuit de ziel

the journey of the soul & ancestors


Met de opleiding 'Systemisch Werken vanuit de Ziel' leer je werken vanuit de stilte, krijg je zicht in de dynamieken van jouw systeem en leer je wat jouw eigen, unieke plek is. Op die plek ontvang je de bedding die essentieel is voor hoe jij je leven vorm geeft en waar jij rust ervaart.

De opleiding is een overgangsritueel en transformatieve reis waar je zult herinneren wie je werkelijk bent. Je leert loslaten en anders vasthouden en komt thuis bij jezelf. We werken vanuit de leer van TAO en de kracht van de ancestors. Je leert vanuit deze stilte en ruimte je eigen plek te verkennen en het veld te begeleiden.

Ik ben erbij
Opleiding Systemisch Werken

Leren staan op jouw eigen plek 

Wat er niet mag zijn, bepaalt de dynamiek

  

Vastzitten aan loyaliteiten, niet je eigen leven leiden, te weinig je grenzen aangeven en misschien wel teveel verantwoordelijkheid nemen. Je leeft op een waakvlam en volgt niet je passie. Je voelt de roep om te helen, te transformeren en te groeien, zowel fysiek, emotioneel als spiritueel.  Een overgang te maken van een oud systeem naar verbinden met jezelf.

Je onderzoekt jouw familiesysteem en de  onzichtbare wetmatigheden en principes die grote invloed hebben op hoe jij je verbindt met jezelf, anderen en het leven. Vanuit het verstillen kunnen de verschillende dynamieken van jouw systeem zich in jou openen en zichtbaar worden gemaakt.

Je ervaart jouw binnenwereld, krijgt licht op de wereld van jouw voorouders, de mysteries van het leven en liefde voor jezelf zodat jij mag gaan leven vanuit de plek die hoort bij jou.

The journey and wisdom of the soul

 • Programma
  • Dag 1:   Tao en systemisch werk, werken vanuit de stilte

  • Dag 2:   Lichaamswerk en systemisch werk, werken vanuit de beweging

  • Dag 3    Plek van de Ziel en Sjamanistisch werk Temazcal (overgangsritueel) (zweethutsessie)

  • Dag 4    Mijn plek 

  • Dag 5    Mijn plek in het gezin en loyaliteiten

  • Dag 6   Verbinden met mijn plek, waar de ziel wordt geraakt (werken met zielentaal) 
  • Dag 7    Teruggave en verbinden
  • Dag 8    De lijn van de voorouders en het aannemen van het veld  

  • Dag 9  ` Rite of passage, terug in mijn kracht (ademwerk en energetisch reinigen), de overgang naar begeleider

  • Dag 10 Opstellingen dag, werken met open thema’s

  • Dag 11   Spiritueel (bege)leiderschap & missie

  • Dag 12  Praktijkdag en supervisie

  • Dag 13 Afsluiting

 • Plek, van binding naar verbinding
 • Na de opleiding Systemisch Werken sta je op je eigen plek en ben je vanuit hier in staat om vanuit een diep weten en de wijsheid van jouw intuïtie het systeem te begeleiden. Je leert door de opleiding systemisch coachen in het niet weten te blijven, in het moment aanwezig te zijn en vanuit daar waar te nemen hoe het veld zich opent:

  • Je neemt plek in en gaat staan voor wie je bent
  • Je neemt verantwoordelijkheid voor wie je bent, wat je doet en jouw leven en laat de verantwoordelijkheid van anderen bij de ander
  • Je verbindt je met jouw systeem en voorouders
  • Je vertrouwt op jouw pad en lot
  • Je neemt aan van de ander en doet niet meer alles zelf
  • Je ervaart rust in jouw lichaam en jouw systeem
  • Je begeleidt een systeem vanuit de stilte van de ziel en hebt het lef om het veld zichzelf te laten openen
  • Je werkt met rituelen om jezelf in te tunen op het veld

De opleiding

Wat is systemisch werken?

Systemische werken is het werken met het systeem of de verschillende systemen waar iedereen onderdeel van uit maakt. Zo leren we als kind in ons eerste systeem. Dit is het gezin van herkomst. De loyaliteit, de verstrikkingen die er zijn en hoe we met elkaar omgaan of communiceren herhalen we vaak onbewust in elk volgend systeem. (Zowel privé als in ons werk.) Dit is vaak helpend maar soms is dit ook een binding die ons tegenhoudt te leven zoals we dat graag willen.

Wat leer je in de opleiding Systemisch Werken?

Bij Raafwerk ligt in de Systemisch Werken opleiding de nadruk op verstillen, zodat je kunt blijven in het niet weten en vanuit deze plek het veld leert verkennen met de ander. Minder doen, meer aanwezig zijn.

In de Systemisch Werken opleiding leer je dat de weg bij de ander ligt. In dit diep weten heb je respect voor het systeem van de ander en leer je op welke wijze je een opstelling begeleidt. Daarin laat je de verantwoordelijkheid bij de ander en leer je om minder hard te werken. Dit betekent dat je vanuit een gegronde kennis maar bovenal vanuit een groot vertrouwen in het systeem leert begeleiden.

Doordat je zelf bent voorgegaan in het innemen en aannemen van je eigen plek in je eigen systeem en dat je jezelf bewust bent van je eigen loyaliteiten en verstrikkingen kan je werken vanuit een open hart. Je leert om je lijf en intuïtie als richtingaanwijzer en instrument te gebruiken om ten diepste te voelen welke beweging er nodig is.

Je leert in de opleiding systemisch coachen door middel van opstellingen, constellaties en andere systemische interventies verstoorde loyaliteiten en dynamieken zichtbaar te maken. 

We nodigen je telkens uit in het leren vertrouwen.

 

The journey of the soul 

In de opleiding Systemisch Werken leer je om op een professionele manier te communiceren, leiden en begeleiden. Na de opleiding ben je onder meer in staat om:

 • vanuit een systemische blik naar mensen, groepen en dynamieken te kijken
 • ontwikkelvragen vanuit een systemisch perspectief te bekijken
 • jouw lijf en intuïtie als richtingaanwijzer en gids in te zetten in de begeleiding
 • individuen en groepen te begeleiden vanuit een diepe innerlijke rust om thuis te komen in het systeem
 • vanuit het niet weten het systeem te ontvouwen
 • vanuit respect het systeem te eren
 • zuiver te communiceren en te begeleiden doordat je vanuit je eigen plek, met zicht op loyaliteiten, de ander ontmoet
 • op diverse manieren systemisch te werken, vanuit de oude en nieuwe leer van Bert Hellinger. Dit betekent werken vanuit het werken met opstellingen tot het enkel ontvouwen en zichtbaar maken van het systeem. 
 • bovenal leer je om vanuit een diepe stilte het lijf te vertrouwen op wat zich aandient.

Voor wie is de opleiding Systemisch Werken bedoeld?

Deze Systemisch Werken opleiding is bedoeld voor iedereen die voorbij wil gaan aan de kennis van systemisch werken. Maar naast kennis juist vanuit de wijsheid van hart, intuïtie, ziel en ancestors wil werken. Voor mensen die met mensen werken. Begeleiders die willen leren werken met opstellingen en ook iedereen die zich graag wil verdiepen in hun eigen persoonlijke reis. Voel je heel erg welkom als jij voelt dat je jouw lijf wilt betrekken in het voelen en begeleiden van het systeem. 

Luister hier naar verschillende podcast over hoe het systeem doorwerkt in waar je tegen momenteel tegen aan loopt en op de keuzes die je vandaag maakt.  
Of kijk eens op de website van Els van Steijn. Schrijfster van het boek De Fontein, vind je plek.

Lees in onze blogs meer over onze systemen ons dagelijks beïnvloeden en hoe vanuit het systeem te begeleiden en te interveniëren. 

Kijk hier voor de ervaringen van andere deelnemers en krijg een idee wat de Systemisch Werken opleiding maar ook andere opleidingen hen gebracht heeft. 

totale ervaring systemisch werken

Totale ervaring


Bij Raafwerk kom je thuis, niet alleen bij jezelf, maar ook in een warm nest. Het is een plek waar we niet alleen leren maar waar wij je een totale ervaring willen geven. En dat verbindt, dat zorgt voor warmte en een ongebonden sfeer van echt samen zijn waar jij mag zijn wie je bent. 

boekje raafwerk

Online omgeving


Tussen de dagen heb je onbeperkt toegang (en ook na de opleiding) tot een portal vol kennis, video's, meditaties, visualisaties en podcasts voor verdere verdieping. 

systemisch werken

Temazcal 


De temazcal is een zweethutsessie waar je een transformatie maakt van het oude naar het nieuwe. Het geeft je inzichten weg van oude patronen en opent de weg naar het openen van het veld.

Ik ben erbij

Leer verstillen en laten we ook lachen

Door te verstillen van binnen, onder meer door op de juiste plek te staan, is er ruimte om het veld met een open hart te begeleiden en aan te kijken. Je leert in het niet weten te blijven en in rust het veld in ere te laten zonder er iets aan te willen veranderen. Dit zorgt ervoor dat de ander zijn verantwoordelijkheid mag houden en moet nemen voor zijn of haar eigen levenspad.

Daarnaast lachen we gewoon heel graag bij Raafwerk. Er mag geschuurd worden maar laten we ook volop genieten van het proes. Een mooie balans die symbool staat voor het leven.

Kijk hier voor meer over Raafwerk, onze mensen en onze plek 

Ik ben erbij

Het programma

Opbouw en tijdbeslag


De data staan onder aan deze pagina vermeldt. Dagen kunnen vallen in de vakanties.

De blokken vinden plaats in een vaste groep en worden begeleidt door Sharon Hanegraaf vergezelt door gasttrainers.

Daarnaast investeer je tijd in de opleiding door:

 • het lezen van aangeboden literatuur: (ca. 1 uur per week)
 • intervisie: tussen elk blok ontmoet je elkaar om te oefenen. Daarnaast kom je bij elkaar voor onder meer je leerproces door te nemen. (ca. 2 uur per blok)
 • Het schrijven van een reisverslag over het afgelopen jaar (ca. 4 uur)

Deelname


Raafwerk is een plek van ervaren, transformeren en spelen. eding te krijgen en zin en betekenis te geven.

Er ligt een bijzondere taak voor jou klaar als begeleider als gids en getuige. Je gaat voor in je reis om zuiver de ander te kunnen begeleiden. Je leert thuiskomen in jouw systeem van herkomst. Doordat jezelf voorgaat geef je het vertrouwen aan de ander en weet je wat plek innemen in een systeem vraagt.

Vanuit een diep weten en een ontspannen lichaam mag de ander zich veilig voelen bij jou in het openen van het systeem. Des te stiller het van binnen is bij jou, des te meer er aandacht is voor het systemische veld en wat er wordt gevraagd in de begeleiding. Deelname van jou vraagt om zelf eerst deelnemer te zijn.

CRKBO certificaat


Om in aanmerking te komen voor een certificaat vragen we je het volgende:
A. Deelname aan de cursusdagen en deelname aan de intervisiegroep
B. Schriftelijke weergave van:

 1. brief aan het systeem– startpunt
 2. jaarverslag – eindpunt
  1. hoe heeft het systeem van herkomst voor bindingen gezorgd en heb je de overstap gemaakt naar verbinding tijdens de opleiding en daarbuiten
  2. door wat of wie werd je het meest geraakt tijdens de opleiding en omschrijf de dynamieken die hier speelden

 

Literatuurlijst

 • Tao en de kunst van familieopstellingen van Elmer Hendrix
 • De verborgen dynamieken van familiebanden van Bert Hellinger
 • Zinnen die de ziel raken van Elmer Hendrix
 • De Fontein van Els van Steijn
 • Sprookje van de dood van Marie-Claire van der Bruggen

 

Systemisch Werken

4.550,00

vrij van BTW

Start Januari 2023

 • 12 januari 2023

 • 16 februari 2023

 • 16 maart 2023

 • 12 en 13 april 2023

 • 11 mei 2023

 • 14 en 15 juni 2023

 • 18 september 2023
 • 9 oktober en 10 oktober 2023
 • 6 en 7 november 2023
 • 13 live dagen 
 • zweethutsessie
 • ademwerksessie
 • exclusieve ruimte midden in de natuur in Helvoirt
 • onbeperkt online leeromgeving;
 • meditaties, visualisaties, podcasts en meer voor verdieping
 • inclusief vegan lunch
 • 10.00-17.00 uur
 • CRKBO gecertificeerd
Ik ben erbij

"De puzzelstukjes vallen op hun plek. De begeleiding van Sharon en Allard was soms zacht, dan weer confronterend, verhelderend en ook ongemakkelijk. Maar boven alles was er een gevoel van vertrouwen en veiligheid."

Margot Nicolaes

 

"De verbondenheid van Sharon maakt het mogelijk om de reis in jezelf te maken en als mooier mens te arriveren."

Simon

 

"Allard en Sharon zijn beide heerlijke, eerlijke en oprechte mensen. Dankbaar dat ik deze reis met jullie heb mogen maken."

Niels van Dijk

BEZOEKADRES

Retreat and Training Center Avani
'T Hoog 3 te Helvoirt
06-19900195

INSPIRATIE

Schrijf je in en laat ons je inspireren.

Inschrijven