Jaarprogramma Verbinden met jezelf 

Het jaarprogramma Professioneel Communiceren vanuit hoofd, hart en lijf gaat over Verbinden met jezelf en de ander. Optimaal aanwezig zijn in de professionele ontmoeting met de ander vraagt een diep inzicht in wat er bij jou van binnen speelt. Kennis van de eigen geschiedenis, patronen en systeem van herkomst vertellen je wie je bent, wat je drijfveren zijn en hoe je volledig aanwezig kunt zijn in elk contact. Tijdens het jaarprogramma Verbinden met jezelf en de ander, vanuit hoofd, hart en lijf ontdek en ontwikkel je jouw bron van waaruit je professie verder kan verdiepen. 

Ik ben erbij
 

Thuiskomen in jouw eigen verhaal

Het (bege)leiden van mensen en organisaties is een ambacht en vraagt toewijding. In het gaan van je eigen weg en het nemen van je eigen ontwikkeling groeit je vakmanschap. Het jaarprogramma  gaat over die weg, om vanuit persoonlijke kracht in contact te kunnen staan met jezelf en de ander. Op dit snijvlak van persoonlijke en professionele groei ben jij instrument en vraagt het de bereidheid om in de ontmoeting met de ander je eigen doorleefde ervaring in te zetten en te gebruiken als bron.

 

VOOR WIE

Het jaarprogramma is geschikt voor iedereen die zichzelf verder wil verdiepen in zijn of haar eigen persoonlijke en professionele ontwikkeling ontwikkeling.

Voor iedereen die zich (verder) wil bekwamen als begeleider en vanuit een professionele benadering de verdieping wil opzoeken in de persoonlijke ontwikkeling van de mens. 

Je bent daarbij nieuwsgierig naar wat het lijf laat zien aan levenshouding en levensverhaal. De opleiding is intensief en persoonlijk die van de deelnemers de bereidheid vraagt om zichzelf en hun eigen patronen beter te leren kennen.

De opleiding is ontwikkeld voor mensen die binnen hun taak met mensen werken. Dit kunnen zijn; leidinggevende, projectleiders, HR professionals, loopbaanbegeleiders, docenten, coaches en trainers. En voor degene die zich geroepen voelen vanuit hun eigen professie anders dan hierboven genoemd om zich verder te ontwikkelen. Voel je heel erg welkom.

Verdieping in begeleiderschap

De opleiding leert je om op een professionele manier te communiceren, leiden en begeleiden. Na de opleiding ben je onder meer in staat;

 • verantwoordelijkheid te nemen voor je eigen aandeel
 • een diepere connectie met jezelf te maken, vanuit, hoofd, hart, lijf en ziel
 • in contact te zijn met je gevoelens zoals, blij, boos, bang en bedroefd en kan je je interne en externe grens voelen en bewaken
 • te zien welk effect je op anderen hebt en wat dit betekent in je communicatie met de ander
 • plek in te nemen
 • vanuit de kracht van kwetsbaarheid te communiceren en (bege)leiden
 • te coachen rondom persoonlijk leiderschap, communicatie en samenwerking
 • doelgerichte individuele interventies te begeleiden
 • je lijf als wijze raadgever te gebruiken
 • je intuïtie te volgen
 • zuiver in contact staan met de ander, waarbij je zicht hebt op overdracht en tegenoverdracht
 • weet je de ander op een veilige manier te begeleiden vanuit hoofd en lijf. 
 • benader je begeleiderschap vanuit een westerse en oosterse gedachtegang
 • om niet alleen vanuit het verleden maar ook naar de toekomst toe te werken.

Jari Klomp

Wow, Dit is de gaafste en waardevolste opleiding die ik ooit gedaan heb. Ik heb zelfvertrouwen gekregen, mooie mensen leren kennen en mijn emoties leren voelen. Ik leef mijn privé en professioneel leven intenser en geniet er dagelijks van. En bovenal was het leuk om te doen!

Sharon en Allard zijn fantastische trainers die elkaar perfect aanvullen. En een wonderlijk geveol hebben voor het maken van een opmerking, stellen van een prikkelende vraag of het aanvoelen van water nodig is om iets in beweging te krijgen. En geen enkele deelnemer wordt uit het oog verloren. Lieve Sharon, je zei vaak dat je mij dapper vindt. En dankzij jou durfde ik dapper te zijn en kon ik groeien! Bedankt voor alles wat jij en Allard ons via Raafwerk gegeven hebben. Ik heb het voluit ontvangen en er geweldig van genoten!

Live aan het werk

De modules worden live in kleine groepen van max 12 personen gegeven. Op een exclusieve plek voor onze deelnemers in het groen op landgoed Bleijendijk ga je tijdens deze dagen zelf of samen er op uit met een opdracht om in je lijf te komen. Het geeft je de kans om in de natuur naar binnen te keren en in die stilte jouw antwoorden in je lijf op te halen. 

Online leeromgeving

Tussen de dagen door ga je met opdrachten aan de slag, welke worden ondersteund met video's, meditaties, visualisaties en podcasts. We kiezen ervoor om je ook online nog extra mee te nemen zodat je aan blijft tussen de opleidingsdagen door. Daarnaast geeft het je extra mogelijkheden voor verdieping in het lijf. 

Supervisie

De supervisie geeft de mogelijkheid daar waar je vastloopt verder te komen en ruimte te creëren om het beste uit jezelf en de opleiding te halen.

Ik ben erbij

Het lijf voorop

Lijfgericht werken, Transactionele Analyse, Systemisch Werk en NLP

Bij Raafwerk staat het lijf altijd op de eerste plaats. Wat laat jouw lichaam aan levenshouding zien en welk levensverhaal zit daarachter?

Daarnaast werken we veel systemisch binnen de opleiding. Vanuit ons systeem pakken we de dingen nu aan. Tevens vergaar je kennis van Transactionele analyse en NLP.  Zo verwerf je inzicht over het ontstaan van lichaamshoudingen, familiedynamieken, overtuigingen en verstrikkingen. Inzicht in persoonlijkheid, communicatie, leiderschap, samenwerken en systemen vergroten je ambacht. In de ontmoeting met jezelf en de ander raak je aan en word je geraakt waardoor je de theorie gedurende de opleiding op een diep niveau ervaart, begrijpt en kan integreren. Je leert hoofd, hart en lijf met elkaar in verbinding brengen zodat ze elkaar gaan versterken.

Je voelt door deze reis ten diepste daadkracht en vertrouwen om de juiste keuzes te maken vanuit wie je ten diepste bent en vanuit hier ook de ander te begeleiden.

Ik wil graag meer informatie!

Modules

Wie ben ik als professional en hoe zet ik mezelf in als instrument? 

Jouw leerdoel en thema’s zijn leidend in het programma, er is veel ruimte voor jouw persoonlijke en professionele reis door te werken vanuit je eigen biografie en thematiek. Er is een voortdurende wisselwerking in hoe jouw thema’s bron zijn voor je professionele handelen.

 • het lijf als compas
 • contact, contract en verborgen contract
 • gewaarworden in het lijf
 • contactcirkel
 • script
 • hechtingspatronen
 • zon en schaduwzijde
 • overdracht en tegenoverdracht
 • leiderschap en lidmaatschap
 • plek en ordening
 • autonomie
 • symbiose en fusie
 • loyaliteit en verstrikkingen
 • symbiose en uitreiken
 • eros en thanatos
 • rouw en verlies
 • zingeving
 • systemisch kijken
 • werken met het lijf
 • werken met gemis en verlangen
 • vertrouwen op intuïtie
 • uitdrukken binnen het professionele kader op eigen authentieke wijze

 

Hoe we werken

Autonomie en zelfinzicht:
Raafwerk is een oefenplaats om te spelen, voeding te krijgen en zin en betekenis te geven. Er ligt een speciale taak voor je klaar als begeleider, een belichaamd voorleven van de leerthema’s waar je mee werkt. Je werkt vanuit vertrouwen door zelf langs deze thema’s af te reizen. Door deze reis zelf te maken weet je wat een veranderingsproces vraagt. Vanuit een diepe ademhaling, een ontspannen lijf en in al je kwetsbaarheid tegelijkertijd.

Lijfgericht werken, verdieping vanuit het lijf:
Uniek aan de opleiding bij Raafwerk is het verstaan van de levenshouding en het levensverhaal die erin ligt verscholen. We geven speciale aandacht waar boodschappen, ervaringen en imprints in het lijf liggen opgeslagen en je leert daarbij je eigen lichamelijke signalen herkennen en die van de ander. Je leert de werking tussen geest en lichaam te verstaan en de vertaalslag te maken van het lijf naar de dagelijkse praktijk en het effect daarvan op jouw privé/werkleven.

Ervaringsgericht werken:
Om jezelf en de ander te begrijpen én je ambacht te vergroten werken we ervarings- en praktijkgericht vanaf de eerste minuut. De meerwaarde bij Raafwerk is dat we niet alleen ons hoofd maar het hele lijf gebruiken als instrument.

De thema’s die in de opleiding voorbijkomen zijn; liefde en pijn, verlangen en gemis, acceptatie en confrontatie, integratie en autonomie. Deze thema’s zijn van ons allemaal en ontmoet jij bij jezelf en de ander.

Jouw eigen voorbeelden en de persoonlijke en professionele vragen die je inbrengt, worden steeds uitgewerkt binnen  de opleiding voor verdieping.

Daarnaast lachen we gewoon heel graag bij Raafwerk. Er mag geschuurd worden maar er mag ook genoten worden. Een mooie balans die symbool staat voor het leven.

Ik wil graag contact

Josie Smeets

Ik ben heel dankbaar voor mijn ontmoeting met Sharon, de opleiding en daardoor ook met mezelf. Sharon laat op zo’n liefdevolle, krachtige en soms positief schurende manier zien wat je thema’s zijn. In een veiligheid waardoor je ze ook aan wil en kan kijken. De opleiding is echt een proces voor jezelf en juist daardoor leer je de tools om als coach mee aan de slag te gaan. Haar werkwijze is duidelijk, praktijk en ervaringsgericht. Dank voor deze prachtige ervaring. 

OPBOUW EN TIJDSBESLAG
De data staan onder aan deze pagina vermeldt. Dagen kunnen vallen in de vakanties.

De blokken vinden plaats in een vaste groep en worden begeleidt door Sharon Hanegraaf vergezelt door gasttrainers.

Daarnaast investeer je tijd in de opleiding door:

 • het lezen van literatuur: we vragen je de aangeboden literatuur te bestuderen (zie contract) (ca. 1 uur per week)
 • intervisie: tussen elk blok ontmoet je elkaar om te oefenen. Daarnaast kom je bij elkaar voor onder meer je leerproces door te nemen en de theorie te bestuderen. (ca. 3 uur per blok)
 • jaaropdracht: het schrijven van een reisverslag over het afgelopen jaar (ca. 8 uur)

Toelating
Wanneer je werkzaam bent of wilt zijn op het gebied van management (leiderschap, organisatie- en teamontwikkeling), therapeutisch werk, onderwijs, gezondheidszorg, begeleiderswerk, hulpverlening en advieswerk, kun je je inschrijven. Na een kennismakingsgesprek bekijken we samen of de opleiding bij je past.

 

Toetsing

Om in aanmerking te komen voor een certificaat zal toetsing plaatsvinden. Getoetst wordt op de volgende onderdelen:
A. Deelname aan de cursusdagen en deelname aan de intervisiegroep
B. Schriftelijke weergave van:

 1. brief vanuit het hart – startpunt
 2. jaarverslag – eindpunt
  1. hoe word jij aangeraakt in het contact met de ander
  2. hoe belichaam jij lijfwerk in het professionele kader
  3. welke dynamieken spelen voor jou binnen het gezin van herkomst

C. Samenwerking en oefening in intervisiegroepen.

Literatuurlijst:

 • Dit ben ik van Lieuwe Koopmans (verplicht)
 • De wijsheid is voortdurend onderweg van Bert Hellinger
 • Verademing van Bram Bakker en Koen de Jong
 • Essenties van NLP van Lucas Derks (optioneel)
 • De reizigers en zijn gids van Wibe Veenbaas en Piets Weisfelt
 • Het helende verhaal van Joke Goudswaard en Wibe Veenbaas
 • De Fontein van Els van Steijn (verplicht)
 • Systemisch coachen, systemisch werk zonder opstellingen van Jan Jacob Stam
 • Het sprookje van de dood van Marie-Claire van der Bruggen (verplicht)

Samengevat

Tijdens de opleiding maak je een mooie reis door jouw geschiedenis en deze vertaal je op een praktische manier naar het nu. Wat er ooit was en niet is geweest een plek te geven en vanuit daar autonoom te leven, zowel op persoonlijk als professioneel vlak. We nemen je mee vanuit hoofd, hart en lijf, en raadplegen ze allemaal als wijze raadgever.

Je leert om zuiver in het contact met de ander te staan omdat jij je eigen stuk hebt onderzocht en durft aan te kijken in het contact met de ander. Het helpt je om effectief in het contact met de ander te staan. Vanuit kracht en kwetsbaarheid. In deze dualiteit open jij jezelf naar de ander en geef je de ander ook de ruimte te openen naar jou. 

Ik ben erbij

Verbinden met jezelf en de ander

€ 3.950,00

voel je welkom

September 2021 VOL

Start Maart 2022

 15 en 16 maart, 19 april, 24 mei,
14 juni, 5 juli, 13 september, 11 oktober,
15 november, 24 januari, 
22 en 23 februari
online checkin


 • 12 live dagen 
 • 1 x online checkin
 • verdiepend werken in kleine groepen, max. 8 - 12 personen
 • exclusieve ruimte in de natuur
 • onbeperkt online leeromgeving
 • extra online modules
 • huiswerkopdrachten
 • meditaties, visualisaties, podcasts en meer voor verdieping
 • inclusief lunch
 • overnachten mogelijk op landgoed
 • 10.00-17.00 uur
 • CRKBO gecertificeerd
Ik doe mee- Start Maart 2022

Een jaar om te bloeien

Een jaar om te bloeien. Zo kijk ik terug op de jaaropleiding. Daar waar ik me nog verstopte in het begin heeft deze opleiding me naar voren laten stappen en laten bloeien. De opbouw van de thema's paste super goed en gaven telkens weer een stap in je bewust zijn. Inzichten over waar je vandaan komt. En wie je bent. De begeleiding van Sharon en Allard is liefdevol en uitdagend. Zodat je je veilig voelt de stap te nemen. Mijn dank is groot. Liefs Josie Smeets

De weg naar binnen in mijn lijf

De puzzelstukjes vallen op hun plek. De begeleiding van Sharon en Allard was soms zacht, dan weer confronterend, verhelderend en ook ongemakkelijk. Maar boven alles was er een gevoel van vertrouwen en veiligheid. 

De weg naar binnen en mijn lijf voelen vond ik aan het begin van de opleiding nog wat vaag en zweverig. Nu geeft het me kracht en een warme rode draad om aan vast te houden. Margot Nicolaes.

 

De reis in jezelf maken

Als er een jaarprogramma is zoals deze, met als ingang het hart, dan is een sensitieve professionele cursusleider als Sharon perfect. Ze beweegt zich tussen en boven de groep en gaat met iedereen een verbondenheid aan. Deze verbondenheid maakt het mogelijk om de reis in jezelf te maken en als mooier mens te arriveren. Simon


Eerlijk en oprecht

 

Allard en Sharon zijn beide heerlijke, eerlijke en oprechte mensen. Niet altijd gemakkelijk en vaak juist confronterend, maar uiteindelijk ben ik hier om te leren. Zij hebben het vermogen om de juiste vragen te stellen en rake opmerkingen te maken. Dankbaar dat ik deze reis met jullie heb mogen maken. Niels van Dijk

Heleen Reedijk

In 2017/2018 maakte ik kennis met Raafwerk. De manier van werken van Sharon heeft mij gegrepen, altijd gericht op groei van de persoon, op een doortastende en liefdevolle manier. De opleidingen zijn uniek in zijn vorm, waardoor ze elke keer weer diepe indruk op mij maken. Hierdoor kan ik flinke stappen maken in mijn persoonlijke ontwikkeling en kom ik telkens dichter bij mijn kern.