Vrijblijvend gesprek
hechten, contact en intimiteit. veilige of onveilige hechting, verbinding

Hoe sta jij in contact met jezelf en de ander?

blog kennis opleidingen Dec 20, 2022

Hoe sta jij in contact met jezelf en de ander?

Hoe je gehecht bent heeft vaak invloed op hoe jij intimiteit ervaart. In het contact met jezelf en in het contact met de ander. Hechting begint al op de plek waar je zo’n 9 maanden doorbrengt, in de buik van jouw moeder. Geborgen en alles opnemend, volledig in overgave omdat je niet anders kon. Dan het huid op huid contact na de eerste keer dat je het leven volledig in hebt geademd. De voeding die ontvangt als je honger hebt. De aanwezigheid en het beschikbaar zijn van jouw ouders als je ze nodig hebt. Een veilige bedding waar je mag zijn in het contact met de ander. Waar je jezelf kan en mag leren kennen in jouw eigen uniekheid. Je jezelf ook leert te zien door de ogen van de ander. Idealiter veilig, voedend, helpend, zorgend voor een solide bedding.

En vaak is het ook zo anders. Het opvangen van stress dat de moeder ervaart tijdens de zwangerschap, complicaties rondom de geboorte. Ouders die (emotioneel) niet beschikbaar of afwezig zijn. Een omgeving waar je uitreiken niet wordt beantwoord. Waar ogen ontbreken of waarin je de thema’s van de ouder absorbeert waar ze zelf niet mee zijn rondgekomen. Het missen van fysieke warmte en geborgenheid.

De manier waarop we als kind geleerd hebben ons te hechten, bepaald hoe we contact aangaan met de ander. Maar ook hoe we in verbinding staan met onszelf. Bij een veilige hechting is er eerder sprake van vertrouwen en dat leidt tot verbinding. Bij onveilige hechting is er vaak sprake van angst en zul je jezelf eerder verstoppen voor de ander. Maar ook voor de jezelf. Je staat minder in verbinding met jezelf en laat de ander niet binnen komen om maar niet gekwetst of afgewezen te worden. Dan wordt het contact leeg, misschien wel leuk of gezellig, maar je laat je niet raken.

Dat is hoe je het ooit geleerd hebt en in je latere leven vaak herhaalt in het contact met de ander. En in het nu kan jij kiezen om een andere beweging te leren maken om een (nog) dieper contact en meer intimiteit te leren ervaren met jezelf en met de ander.

De derde dag van de jaaropleiding “Verbinden met jezelf en de ander” ging hierover. Op 15 mei 2023 gaat de volgende jaaropleiding van start.

Maak ook jouw persoonlijke reis

Wil jij ook stappen zetten in jouw leiderschap of persoonlijke ontwikkeling voel je dan ook heel erg welkom in de jaaropleiding 'Verbinden met jezelf en de ander' of kijk bij ons andere aanbod wat het beste bij je past. Maar je kan natuurlijk ook contact opnemen en dan spreek je een van ons persoonlijk.

Neem contact met ons op
BEZOEKADRES

Retreat and Training Center Avani
'T Hoog 3 te Helvoirt

06-19900195

INSPIRATIE

Schrijf je in en laat ons je inspireren.

Inschrijven