Vrijblijvend gesprek

Hoe kan je iemand vergeven?

blog kennis Apr 05, 2022

Prosjsjatj 

Hoe sterker de binding, hoe moeilijker het is te vergeven en het los te laten.

In Rusland gebruiken ze het woord Prosjsjatj wat betekent dat je het niet gecompliceerd wil maken. Dat je kiest voor harmonie voorbij aan haat. Om dat te kunnen moet je ook kunnen buigen voor dat wat er is, wat er niet is of niet zal zijn.
Buigen voor de werkelijkheid zoals die NU is. Uiteindelijk willen we allemaal rust, willen we geluk. Toen ik hier net over las, kreeg ik wel even een knoop in mijn maag als ik denk aan Rusland. Want wanneer vergeef je? Wanneer je het kunt opbrengen of omdat je ten diepste weet dat dit de enige weg is?


Deze week is het bij Raafwerk, de week van persoonlijk leiderschap. Wat mij betreft gaat persoonlijk leiderschap ook over vergeven. Over buigen voor wat er is, en je eigen geluk te leren nemen.
Volgens mij kan dat alleen door met je hart te kijken, het positieve van de ander te zien. Maar ook je eigen lot en die van de ander te aanvaarden, zodat je zin kunt geven aan je leven in plaats van te blijven hangen in het verleden.


Het vraagt wat van ons als mens. Want op een diepere laag kunnen we spiritueel vergeten zoals Bert Hellinger dat ooit zo mooi zei.
Een bewust bewerkstelligt vergeten omdat we niet willen dat oude ervaringen ons de baas zijn. Maar wat een lef en dapperheid en grootsheid heb je daar voor nodig.
Er is een prachtige film over gemaakt en gelijknamig boek over geschreven: The Power of the Heart van Baptist de Pape. Over hoe slachtoffers van oorlogen de daders vergeven.
Ik was in ieder geval ontzettend onder de indruk van de vrouw die de daders in de gevangenis op zocht om hen te vergeven voor het verkrachten en vermoorden van haar hele familie en gemeenschap. Ze deed dit om haar eigen vrijheid weer terug te krijgen.


Persoonlijk Leiderschap gaat over jouw leven leiden in vrijheid. Vergeven geeft vrijheid. Laten we beginnen bij onszelf. Waar mag jij jezelf of anderen voor vergeven?
Waar mag jij buigen voor je eigen lot of die van de ander? En wat vraagt het van jou?


Ik doe een voorzetje. Voor mij betekent vergeven toegeven dat ik onderdeel ben van wat er gebeurt. Dat ik soms deel ben van en een andere keer juist afstand mag nemen, om de verantwoordelijkheid te laten daar waar hij hoort.

Fijne dag lieve mensen

#persoonlijkleiderschap #vergeven #rusland

 

 

Maak ook jouw persoonlijke reis

Wil jij ook stappen zetten in jouw leiderschap of persoonlijke ontwikkeling voel je dan ook heel erg welkom in de masterclass persoonlijk leiderschap of kijk bij ons andere aanbod wat het beste bij je past. Maar je kan natuurlijk ook contact opnemen en dan spreek je een van ons persoonlijk.

Neem contact met ons op
BEZOEKADRES

Retreat and Training Center Avani
'T Hoog 3 te Helvoirt

06-19900195

INSPIRATIE

Schrijf je in en laat ons je inspireren.

Inschrijven