Vrijblijvend gesprek
Interne grens, externe grens, voelen, verbinden, afstand, nabijheid, ontmoeten en verzachten. Verharden. Blijven. Ademen

Als er grenzen zijn kunnen er bruggen gebouwd worden

blog kennis lijf Dec 13, 2022

“Als er grenzen zijn kun er bruggen gebouwd worden”.

Deze uitspraak kwam ik afgelopen weekend tegen en deed me denken aan de trainingsdag waarin we een prachtige oefening deden in het voelen van je interne en externe grens. Wanneer je bewust bent van je grenzen en deze respecteert pas dan kun je echte verbinding en intimiteit aan gaan met de ander.

De interne grens geeft je IK besef, over je essentie. Het brengt je naar binnen in jouw gevoelswereld. Langs je ervaringen van gescheidenheid of verbondenheid. Dat wat van jou is en van de ander. De interne grens gaat over apart. De externe grens gaat over contact maken, fysiek elkaar aanraken, over samen.

De doorlaatbaarheid van je grenzen bepalen hoe je de ander ontmoet en met de ander verbind. Wanneer grenzen te doorlaatbaar zijn vervagen ze. Verlies je besef van wie je bent en welke behoefte jij hebt. Dan is het juist goed om fysiek afstand te nemen, ruimte te creëren op je externe grens zodat je weer kunt voelen op je interne grens.

Als grenzen te hard worden door waar je ooit zo geraakt bent sluit je je af en wordt je juist ontmoetbaar. Je grenzen hebben als het ware muren waardoor echte verbinding moeilijk wordt. Je defensiemechanisme probeert je te beschermen maar staat dan eigenlijk alleen maar in de weg. Dit vraagt om te verzachten en te kunnen blijven als het spannend wordt. In te ademen en te ervaren wat op de binnengrens speelt zodat de buitengrens kan verzachten.

Maak ook jouw persoonlijke reis

Wil jij ook stappen zetten in jouw leiderschap of persoonlijke ontwikkeling voel je dan ook heel erg welkom in de jaaropleiding 'Verbinden met jezelf en de ander' of kijk bij ons andere aanbod wat het beste bij je past. Maar je kan natuurlijk ook contact opnemen en dan spreek je een van ons persoonlijk.

Neem contact met ons op
BEZOEKADRES

Retreat and Training Center Avani
'T Hoog 3 te Helvoirt

06-19900195

INSPIRATIE

Schrijf je in en laat ons je inspireren.

Inschrijven