Vrijblijvend gesprek

Welk (verborgen) contract heb jij afgesloten?

blog opleidingen persoonlijke verhalen Nov 28, 2022

Ben jij je bewust waarom je wel toenadering zoekt tot de ene persoon en minder geneigd bent om dat te doen bij de ander? Of überhaupt waarom je de dingen doet (of juist niet doet) zoals je ze doet in relatie tot de ander? Een contract gaat over de impliciete en expliciete, bewuste en onbewuste afspraken die tussen betrokken partijen wordt gemaakt.

Je ziet dat goed binnen families of bijvoorbeeld bij vriendengroepen waar iedereen vaak zijn oude rol binnen de groep gelijk oppakt als ze weer bij elkaar zijn. Want zo doen we dat altijd, zo hebben we dat afgesproken met elkaar. Of als ik weer thuis ben bij mijn moeder. Dan vindt ze het fijn om mij te verwennen en ik om verwend te worden en laat ik mij verwennen zoals ze vroeger ook al deed. Net zoals mijn oma. Altijd na het eten maakte ze dan voor mij een sinaasappel schoon tot er geen wit sliertje meer aan zat. Daarna ruimde ze de tafel af en deed de afwas. Als ik wilde helpen was het altijd “nee, blijf lekker zitten. Ik doe het wel”. Het was haar eer te na mij te laten helpen en ik ging er maar al te graag in mee. Dat was hoe wij het deden. Tot ze ouder en minder mobiel werd, toen moest ze. Toen veranderde ons contract en stond ze me toe te helpen en op die manier ook voor haar te zorgen.

Tijdens de opleiding verbinden met jezelf en de ander had ik een mooie ontmoeting, juist met een deelnemer bij wie ik ook een beetje of afstand bleef, en zij bij mij. We onderzochten met elkaar welk verborgen contract wij hadden afgesloten. Waarom we bij elkaar op afstand bleven, wat we spannend of misschien irritant vonden bij de ander, wat het gedrag dat we lieten zien voor invloed had op de ander. En er werd gelijk zo duidelijk dat we vaak een ander persoon en allerlei overtuigingen voor de ander zetten, die helemaal niets met de ander te maken hebben, waardoor we de ander eigenlijk helemaal niet zien. En onszelf ook niet echt kunnen laten zien.

En daarmee doen we onszelf maar ook de ander te kort. Het onderzoeken van ons contract maakte dat we elkaar beter konden zien, zien voor wie we echt zijn. Maakte dat we bewust werden van alles wat we voor de ander zetten. En zorgde dat we ons op dat moment konden verbinden met elkaar en het raakte me dat ik de ander echt mocht zien en ook mezelf kon laten zien. Waardoor er een ander contract kon ontstaan tussen ons.

Maak ook jouw persoonlijke reis

Wil jij ook stappen zetten in jouw leiderschap of persoonlijke ontwikkeling voel je dan ook heel erg welkom in de jaaropleiding 'Verbinden met jezelf en de ander' of kijk bij ons andere aanbod wat het beste bij je past. Maar je kan natuurlijk ook contact opnemen en dan spreek je een van ons persoonlijk.

Neem contact met ons op
BEZOEKADRES

Retreat and Training Center Avani
'T Hoog 3 te Helvoirt

06-19900195

INSPIRATIE

Schrijf je in en laat ons je inspireren.

Inschrijven