Vrijblijvend gesprek
vertrouwen, wantrouwe, oud versus nu, liefde en zelfliefde.

Vertrouwen versus wantrouwen

blog lijf Dec 05, 2022

Een pijl kan alleen geschoten worden wanneer je het naar achteren trekt. Dus stop. En neem een stap naar achter.

Waar komt jouw vertrouwen of wantrouwen vandaan? Keer op keer kom ik mensen tegen die vanuit wantrouwen het leven aankijken en aangaan. Leven met veel reserve, leven met beschermmechanisme in de ijdele hoop niet meer gekwetst te worden. Waar komt deze argwaan vandaan? Is het iets van nu of heb je eerst kristal helder te krijgen net als een boogschutter waar de oorsprong ligt van jouw wantrouwen. Op wie kon je ooit niet vertrouwen? En heb je besloten alleen nog maar op jezelf te bouwen? Boven wie ben jij gaan staan? En heb je het gevoel dat alleen jij kan zorgen voor jezelf? Schieten met dezelfde pijlen als dat je ooit deed zorgt ervoor dat je niet volledig bewust bent van het nu en van je pad. Het is troebel. Het zijn pijlen van het verleden. De angst op kwetsing vertroebelt het zicht en zorgen voor pijlen die je maar blijft schieten vanuit een oud perspectief. En dat voelt doelloos, je blijft onverzadigd en onvervuld.

Wat als je mag leven vanuit het vertrouwen dat het universum voor je zorgt. Dat je hier niet alleen bent, en dat alles wat er ooit was, precies dat was wat je nodig had om je pad nu te bewandelen. Zou je dat mogen voelen of geef je dan diep van binnen het gevoel van controle weg? Wat als je je zou kunnen overgeven en niet meer zo hard zou werken? Wat als jij mag leren rusten? Bij jezelf en anderen? Zou je dan verzachten?

Controle leidt ons vanuit angst. Vanuit geen bedding voelen. Kinderen die de bedding niet hebben gekregen, waarbij ouders emotioneel niet aanwezig waren, seksueel misbruik, ander fysiek misbruik, veelvoudig ziek zijn of waar andere diepe krassen ontstonden zoals gepest worden op school of een andere vorm van eenzaamheid, is het zenuwstelsel zo aangetast en op vlucht of vechtstand gekomen dat het lastig is om het vertrouwen terug te winnen. Met aandacht en liefde is deze weg te vinden. In de ontspanning van het lichaam is de weg terug te vinden naar een diep vertrouwen in zichzelf. Want zelfliefde is de eerste stap, het vertrouwen van de ander de volgende.

Maak ook jouw persoonlijke reis

Wil jij ook stappen zetten in jouw leiderschap of persoonlijke ontwikkeling voel je dan ook heel erg welkom in de jaaropleiding 'Verbinden met jezelf en de ander' of kijk bij ons andere aanbod wat het beste bij je past. Maar je kan natuurlijk ook contact opnemen en dan spreek je een van ons persoonlijk.

Neem contact met ons op
BEZOEKADRES

Retreat and Training Center Avani
'T Hoog 3 te Helvoirt

06-19900195

INSPIRATIE

Schrijf je in en laat ons je inspireren.

Inschrijven