Vrijblijvend gesprek

"We travel the world over in search of what we need, and return home to find it." - George Moore

MasterExperience  (vernieuwd)

Verbinden met jezelf en de ander


Een opleiding die je volop in de ervaring laat stappen en waarin je een transformerende shift maakt naar een leven waar jij leidend bent. We nemen je onder meer mee in de ervaring van een hike, zweethutsessie, boksen, opstellingen, een Innerjourney en een Rite of passage. Allemaal om zelf voor te gaan en je (bege)leiderschap te verdiepen. Een opleiding maar dan door alle lagen heen. Welkom bij het vernieuwde MasterExperience Programma waar jij thuis mag komen.

laten we kennismaken

Verbinden met jezelf en de ander

Enjoy the Experience of life


Het MasterExperience programma Verbinden met jezelf en de ander is een opleiding en transformerende ervaring in 1 waar we met een groep mensen werken die volle commitment geven aan het masteren van zichzelf en het begeleiderschap. Je maakt een deep dive in de verbinding met jezelf en de ander. Jij komt tijdens deze reis thuis in je volle autonomie waarin je luistert naar je hart en lijf waarin je leert leiden en begeleiden en zin geeft en leert zingeven in je begeleiderschap. 


Door de diepe werking van het programma krijg je zicht in de dynamieken van jouw systeem en leer je wat jouw eigen, unieke plek is. Op die plek ontvang je de bedding die essentieel is voor hoe jij je leven vorm geeft en waar jij rust ervaart en deze stevigheid door geeft in jouw (be)leiderschap.

Lijf als kompas

 • je komt thuis in je lijf en je leert er naar luisteren en handelen
 • jouw lijf en intuïtie als richtingaanwijzer en gids in jouw bege(leiderschap)
 • je vertrouwt vanuit een diepe stilte op wat er zich aandient in jouw lijf 

Autonomie

 • je staat stevig op jouw plek en neemt verantwoordelijkheid voor jouw leven en wat je doet in plaats verantwoordelijk te zijn voor een ander
 • je maakt een diepere connectie met jezelf vanuit hoofd, hart, lijf en ziel waardoor je jouw leven gaat leiden die je bij je past
 • je voelt helder jouw eigen grenzen aan en leert wat je nodig hebt van jezelf en de ander
 • je gaat vanuit overgave leven en begeleiden
 • je ervaart rust, ruimte en vertrouwen doordat je verbindt met je ware essentie
 • jij bent het vertrekpunt van waaruit we zowel persoonlijk als professioneel de verdieping verder met je opzoeken. 

Begeleiden

 • je leert individuele processen zuiver te begeleiden op identiteitsniveau vanuit je eigen plek
 • je hebt zicht op hoe je geschiedenis aandeel is in het leven nu en je leert zelf en in je (bege)leiderschap een nieuwe dienende beweging te maken van een oud verhaal naar een nieuw verhaal
 • je leert vanuit je kwetsbaarheid te communiceren en begeleiden
 • je begeleidt individuen en groepen vanuit een diepe innerlijke rust om thuis te komen in het systeem
 • sta je stevig en zuiver in contact met de ander, waarbij je zicht hebt op overdracht en tegenoverdracht
 • benader je begeleiderschap vanuit een westerse en oosterse gedachtegang
 • je kijkt vanuit een lichaamsgerichte en systemische blik naar mensen, groepen, dynamieken en ontwikkelvragen
 • je gaat voor in je eigen reis en bied daardoor de veiligheid aan de ander (in je begeleiding)

 

Voorgaan

Voorgaan om vanuit alle stevigheid jouw leven te leiden, je grenzen aan te geven en loyaliteit aan jezelf te geven. En boven alles verantwoordelijkheid te nemen voor jezelf in plaats van verantwoordelijk te zijn voor anderen. Door het programma sta jij niet alleen gegrond op jouw plek, je leeft vanuit een ontwaakt vuur in plaats van op de waakvlam. Jij volgt en leeft jouw passie! 

Je voelt de roep om te groeien, spelen en transformeren, zowel fysiek, emotioneel als spiritueel. Waarbij je niet meer alleen achteruit wilt kijken maar juist een voorwaartse beweging wilt maken. Je gaat namelijk een overgang maken van een oud verhaal naar een nieuw verhaal. 

Deze diepgaande reis vraagt om ruimte en tijd. We geven je de ruimte midden in de natuur om telkens weer voor te gaan in deze reis. Jouw persoonlijke en professionele vragen nemen we mee zodat jij vanuit daar met vertrouwen leert afreizen door en langs jezelf. Doordat jij in alle rust jouw eigen stuk hebt onderzocht en weet wat dit betekent in relatie tot de ander, kom je niet alleen thuis bij jezelf maar bied je ook de veiligheid aan de ander om thuis te komen in jouw (bege)leiderschap.

Ik wil een vrijblijvend gesprek
duinzand zand duinen hike

Hike 


Tijdens de hike nemen we je mee in de duinen waar je zicht krijgt op leiderschap en lidmaatschap. Hoe loyaliteiten en verstrikkingen, uitreiken en aannemen en ook plek en ordening voor je werken. Je ervaart jouw plek tijdens deze reis van autonomie en leert begeleiden met de kracht en rust van de elementen van de natuur.

vrouwen zittend op gras in gesprek

Boksen


Tijdens deze dag word je geraakt en raak je aan. Leer je blijven en terugkomen. We keren naar binnen, schuren, raken, lachen en huilen. We kijken terug en gaan vooruit. Het leven wordt achterwaarts begrepen en voorwaarts geleefd. We leren over overdracht en tegenoverdracht, hoe jouw script werkt en welke contracten en verborgen contracten je met jezelf en de ander sluit.  

groep mensen op grond in kleermakerszit

Opstellingsdagen

Tijdens deze dagen werken we met schaamte en twijfel, plek en ordening en alles wat je verder brengt op het pad van autonomie. Het zijn verdiepende dagen rondom supervisie, systemisch werken en begeleiden. We nemen je mee in de systemische principes rondom begeleiderschap en leren wat de natuur ons leert over het systeem. 

 

zweethut

Zweethut (optioneel)

De zweethut is een symbool voor de baarmoeder van de aarde. Het is de plek waar je al jouw defensiemechanismen laat zakken. De plek waar je naar binnen keert en er herboren uitkomt. Doordat fusie, splitsing en symbiose plek leer je leven vanuit je eigen autonome plek en krijgen hechting en intimiteit een nieuwe betekenis. Het is een dag waarop we werken met de cirkel van het leven. 

*De zweethut gaat alleen door wanneer de zweethut en haar begeleider aanwezig kunnen zijn.

 

vrouw op drum

Innerjourney

Tijdens de Innerjourney dagen leer je weer te verbinden vanuit je hart met jezelf en met de ander. Waar je in het niet weten mag blijven, waar je leert aankijken zonder hard te willen werken en oplossen. Vandaag gaat over leven vanuit overvloed. Vertrouwen op jouw eigen creatieproces. We nemen je mee in meditaties, dans, stem en beweging. Leren we je hoe jouw basisemoties voor je werken. Vandaag gaat over bevrijding, leven en werken vanuit liefde in plaats van angst. Vandaag gaat over levensenergie.

 

instrumenten drum gong

Rite of Passage


De Rite of Passage is vanuit de eeuwenoude wijsheid een doorgang van jong naar volwassen. We werken deze dag met Eros en Thanatos. Verlangen en gemis. Rouw en verlies. We leren door leven en de dood aan te kijken hoe zin te geven. Het bekken en het hart ons te laten leiden. De plek van kracht en stevigheid en ook zachtheid. Het is er allebei. Samen maken we deze reis naar volwassenheid en autonoom zijn. Om voluit te leven en begeleiden. 

 

groep mensen op grond in kleermakerszit

Aan het werk

Naast en tijdens alle transformatietochten zoals de zweethut en het boksen, werken we op onze prachtige locatie midden in de natuur. In kleine groepjes, twee aan twee en in de groep werken we met de basis van Raafwerk. De adem en het leren blijven in je lijf. Gewaarworden van je lijf, leren vertrouwen en acteren op je intuïtie en je lijf als compas te gebruiken. Je werkt systemisch en lichaamsgericht deze dagen. Het zijn dagen van nog meer inzoomen op kennis delen, ervaren en begeleiden.

 

groep mensen op grond in kleermakerszit

Online

Ter voorbereiding en als verdieping delen we inspiratie via podcasts, video's, meditaties, visualisaties en opdrachten. We nemen je mee in systemisch werk, lichaamswerk en TA en wordt uitgedaagd om dit vanuit het lijf en hart jezelf eigen te maken om autonoom te leven en begeleiden.

groep mensen op grond in kleermakerszit

1 op 1 coaching

Gedurende het programma krijg je van ons ook nog een verdieping op jouw vraag. Je brengt jouw vraag in en jouw toegewezen coach zal hier persoonlijk bij je op terug komen om verdieping op te zoeken op vraagstukken die voor je liggen. Onze coaches helpen je door die vraag te stellen waarop jij zelf je weg weer vervolgt. 

 

I AM ALL IN

Voor wie is het jaarprogamma en hoe werken we?

Voor wie?

Het MasterExperience programma Verbinden met jezelf en de ander is een Master, opleiding en transformerende ervaring in 1 waar we met een groep mensen werken die volle commitment geven aan het masteren van zichzelf en het begeleiderschap. Je maakt een deep dive in de verbinding met jezelf en de ander. Jij komt tijdens deze reis thuis in je volle autonomie waarin je luistert naar je hart en lijf waarin je leert leiden en begeleiden en zin geeft en leert zingeven in je begeleiderschap. 

Je bent daarbij nieuwsgierig naar wat het lijf laat zien en je hart en ziel laat horen. Je wilt jezelf op elke laag ontmoeten.

De opleiding is intensief en persoonlijk en vraagt van de deelnemers de bereidheid om zichzelf en hun eigen patronen beter te leren kennen. 

En voor iedereen die zich (verder) wil bekwamen als begeleider en vanuit een professionele benadering de verdieping wil opzoeken in de persoonlijke ontwikkeling van de mens. Hierbij kun je denken aan therapeuten, coaches, trainers, managers, HR, projectleiders, etc. Iedereen met interesse in de mens en zich in het begeleiderschap wil verdiepen. 

Je bent van harte welkom. Ongeacht je vooropleiding en of ervaring.

Het is een transformerende opleiding maar het is geen persoonlijke therapie.

Hoe?Bij Raafwerk staat het lijf altijd op de eerste plaats.
Wat laat jouw lichaam aan levenshouding zien en welk levensverhaal zit daarachter? We geven speciale aandacht waar boodschappen, ervaringen en imprints in het lijf liggen opgeslagen en je leert daarbij je eigen lichamelijke signalen herkennen en die van de ander. Je leert de werking tussen geest en lichaam te verstaan en de vertaalslag te maken van het lijf naar de dagelijkse praktijk en het effect daarvan op jouw privé/werkleven.

Daarnaast werken we veel systemisch binnen de opleiding. Wat is systemisch werken? Vanuit ons systeem pakken we de dingen nu aan. Tevens leer en ervaar je meer op het gebied van Transactionele Analyse. Zo ontstaat er een diep inzicht over het ontstaan van lichaamshoudingen, familiedynamieken, overtuigingen en verstrikkingen.  

Jouw leerdoel en thema’s zijn leidend in het programma, er is veel ruimte voor jouw persoonlijke en professionele reis door te werken vanuit je eigen biografie en thematiek. Er is een voortdurende wisselwerking in hoe jouw thema’s bron zijn voor je persoonlijke en professionele handelen. Je leert je te verbinden met jouw levensverhaal om je te verbinden met wie je werkelijk bent en al jouw potentieel.

 

Van weten naar begrijpen


Een jaar met haar 4 seizoenen van de lente waar alles tot bloei komt tot en met de winter. De tijd van terugkijken, de zingeving en ruimte voor weer een nieuw seizoen.

Ben in het jaarprogramma Verbinden met jezelf en de ander door alle seizoenen gegaan tijdens deze innerlijke reis. Verschillende lagen aangegaan, nieuwe lagen ontdekt en van weten naar begrijpen gegaan. Telkens door af te dalen in mijn lichaam.

Een mooier cadeau had ik mezelf niet kunnen geven en daarmee iedereen die ik lief heb. Relaties zijn verdiept, genezen en heb prachtige zielen mogen ontmoeten waarmee ik deze reis heb mogen maken.

Als begeleider ben ik zuiverder geworden, zie en begrijp dynamieken op andere lagen en kan daardoor andere interventies inzetten.

Sharon en Allard hebben mij telkens uitgenodigd en met veel compassie en liefde begeleid. Ben thuisgekomen bij mezelf en Raafwerk. Een prachtige plek waar alles er mag zijn met een lach en een traan. 

Marlon Knaken

Je komt uit bij jouw ware essentie voorbij aan maskers, patronen en jouw systeem van herkomst. Je leert om volledig aanwezig te zijn bij jezelf en daarmee in het contact met de ander. Vanuit deze stilte ontstaat er rust waar hoofd, hart en lijf allemaal mogen deelnemen. 

Daarnaast lachen we gewoon heel graag bij Raafwerk. Er mag geschuurd worden en we mogen volop genieten. Een mooie balans die symbool staat voor het leven.

 

laten we kennis maken

Praktisch

Opbouw en tijdbeslag

De data staan onder aan deze pagina vermeldt. Dagen kunnen vallen in de vakanties.

De blokken vinden plaats in een vaste groep en worden begeleidt door Sharon Hanegraaf vergezelt door gasttrainers.

Daarnaast investeer je tijd in de opleiding door:

 • het lezen van aangeboden literatuur: (ca. 1 uur per week)
 • intervisie: tussen elk blok ontmoet je elkaar om te oefenen. Daarnaast kom je bij elkaar voor onder meer je leerproces door te nemen. (ca. 2 uur per blok)
 • Het schrijven van een reisverslag over het afgelopen jaar (ca. 4 uur)

Deelname

Raafwerk is een oefenplaats om te spelen, voeding te krijgen en zin en betekenis te geven.

Er ligt een bijzondere taak voor jou klaar als begeleider als gids en getuige. Je gaat voor in je reis om zuiver de ander te kunnen begeleiden. Je leert thuiskomen in je levensgeschiedenis en in je lijf. Doordat jezelf voorgaat geef je het vertrouwen aan de ander en weet je wat een veranderingsproces vraagt.

Vanuit een diep weten en een ontspannen lichaam mag de ander  zich veilig voelen bij jou. Des te stiller het van binnen is bij jou, des te meer aandacht er is voor de ander. Deelname van jou vraagt om zelf eerst deelnemer te zijn.

Certificaat


Om in aanmerking te komen voor een certificaat vragen we je het volgende:
A. Deelname aan de cursusdagen en deelname aan de intervisiegroep
B. Schriftelijke weergave van:

 1. brief vanuit het hart – startpunt

 2. jaarverslag – eindpunt

  1. hoe zorgde het systeem van herkomst voor bindingen en hoe heb je de overstap gemaakt naar verbinding tijdens de opleiding en daarbuiten
  2. door wat of wie werd je het meest geraakt tijdens de opleiding en omschrijf de dynamieken die hier speelden.

Literatuurlijst

 • Dit ben ik van Lieuwe Koopmans 
 • De wijsheid is voortdurend onderweg van Bert Hellinger
 • Verademing van Bram Bakker en Koen de Jong
 • De reizigers en zijn gids van Wibe Veenbaas en Piets Weisfelt
 • Het helende verhaal van Joke Goudswaard en Wibe Veenbaas
 • De Fontein van Els van Steijn 
 • Systemisch coachen, systemisch werk zonder opstellingen van Jan Jacob Stam
 • Het sprookje van de dood van Marie-Claire van der Bruggen (verplicht)
 • Conversations with God, deel 1 

Verbinden met jezelf en de ander

5.950,00

vrij van BTW

 

Data

20 en 21 november 2023
11 december 2023
15 januari 2024
5 februari 2024
6 februari 2024
18 maart 2024
8 april 2024
13 mei 2024
14 mei 2024
3 juni 2024
4 juni 2024

 

2024 via wachtlijst
Aanmelden via deze wachtlijst


 • 5.950,- op naam van particulieren / ZZP
 • 6950,- op naam van organisaties
 • 12 live dagen¬†
 • 16 personen met een diepe commitment¬†
 • 2/3 begeleiders en diverse gasttrainers
 • exclusieve ruimte midden in de natuur in Helvoirt
 • een jaar lang het Mastermind online programma
 • meditaties, visualisaties, podcasts en meer voor verdieping
 • 10.00-17.00 uur

Ik ben er bij particulier / zzp

Ik ben erbij zakelijk

"Een jaar om te bloeien. Zo kijk ik terug op de jaaropleiding. De begeleiding van Sharon en Allard is liefdevol en uitdagend. Zodat je je veilig voelt de stap te nemen. Mijn dank is groot."

Josie Smeets

 

"De puzzelstukjes vallen op hun plek. De begeleiding van Sharon en Allard was soms zacht, dan weer confronterend, verhelderend en ook ongemakkelijk. Maar boven alles was er een gevoel van vertrouwen en veiligheid."

Margot Nicolaes

 

"De verbondenheid van Sharon maakt het mogelijk om de reis in jezelf te maken en als mooier mens te arriveren."

Simon Jansen

 

"Allard en Sharon zijn beide heerlijke, eerlijke en oprechte mensen. Dankbaar dat ik deze reis met jullie heb mogen maken."

Niels van Dijk

 

BEZOEKADRES

Retreat and Training Center Avani
'T Hoog 3 te Helvoirt
06-19900195

INSPIRATIE

Schrijf je in en laat ons je inspireren.

Inschrijven